Инициатива #КаузаЖИВОТ кани на прожекции на късометражния филм ЗАЩО АЗ“, посветен

...
Инициатива #КаузаЖИВОТ кани на прожекции на късометражния филм ЗАЩО АЗ“, посветен
Коментари Харесай

Филм за жертвите на пътя с прожекции в Пловдив

Инициатива #КаузаЖИВОТ кани на прожекции на късометражния филм   „ ЗАЩО АЗ “, отдаден на хилядите жертви на пътя.

Прожекциите в Пловдив са на 20, 21 и 23 март   2023 година от 09.00 до 13.00   ч. в огромна зала на  ДК “Борис Христов “.

Пловдив ще даде началото на национално турне под надслов  #КаузаЖИВОТ , което се чака да продължи до началото на абитуриентските балове в цялата страна. Ученици от цялата страна ще имат опцията да гледат безусловно гратис късометражния филм „ ЗАЩО АЗ “.

За страдание, България към момента е в челните ранглисти по брой починали на пътя в резултат на приложимост на наркотични субстанции, алкохол и неспазване на рестриктивните мерки за висока скорост.

Авторът показва своята гражданска позиция към „ войната по пътищата ” посредством игралния късометражен филм, основан по същински случай  „ Защо Аз ”  и осъжда безобразията, които се случват по българските пътища.

Филмът има съответна цел – да разсъни отговорност в нас: дейните водачи и бъдещите такива; пешеходците; жителите на страната, която държи челното място по съдбовни катастрофи; предпочитащите да използват алкохол и наркотични субстанции, само че отвън колата, и най-много тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази приложимост и застават зад кормилото.

Официалната премиера на кино лентата се състоя преди година в камерната зала на „ Славянска сказка ”. Появата на този филм сплоти в идея #КаузаЖИВОТ, доста хора с огромни сърца, компании, институции и неправителствени организации в едно – да сложим завършек на „ войната по пътищата “.

Авторът на кино лентата Христо Порязов бе провокиран да направи този филм също така поради несъгласие с факта, че всяка година в България умират при катастрофи около над 30 деца – това е един цялостен клас. Деца, убити от пияни или дрогирани водачи, постоянно и от личните си родители, качили се зад кормилото след приложимост на упойващи и забранени вещества.

За миналите три години при пътнотранспортни катастрофи у нас са починали над 1700 българи, а ранените са над 25 хиляди души, от които огромен брой остават „ първа група “ инвалиди за цялостен живот.

Това би трябвало да спре и главната задача на филма  „ ЗАЩО АЗ “  е да повлияе на всички, които употребяват в всекидневието си автомобил, изключително към младежите, на които им предстоят шофьорски изпити за документ за ръководство на моторно транспортно средство.

Целта и задачата ни е да представим филма  „ ЗАЩО АЗ “   пред допустимо повече възпитаници от горните курсове (11-12 клас) на територията на град Пловдив.

След първото показване и прожекция пред възпитаници в град Пловдив на 21.06.2022 година, още веднъж в ДК „ Борис Христов “ се зароди концепция за национално турне на нашата #КаузаЖИВОТ, през късометражния филм  „ ЗАЩО АЗ “ .

„ Това е една история от българската реалност и действителност по пътищата. Започнах да диря способи по какъв начин да  осъществявам тази история в късометражен игрален филм, който да допре сърцата и на други хора и да ги накара да се замислят “, коментира авторът и режисьорът Христо Порязов.

Игралният филм е с дълготрайност 15 минути. В основните функции ще видите Тодор Каракитуков родом от Пловдив, който по време на фотосите е едвам на 7 година, Мария Иванова, която от 23 години живее в Мадрид, Испания и взе участие в известни испански филми и сериали като „ Новите съседи “, „ Айда “, Домът на Бернарда Алба “ и други, както и Теодор Папазов, взел участие в сериали като „ Домашен арест “, „ Скъпи Наследници “, „ Ягодова Луна “ и други

Представянето на  „ ЗАЩО АЗ “ #КаузаЖИВОТ,  в Пловдив е по концепция и организация на експертите от  Областна дирекция на МВР-Пловдив  в лицето на  Старши комисар Васил Костадинов  – Директор ОДМВР Пловдив,  Комисар Радослав Начев  – зам.директор ОДМВР Пловдив и  Антоанета Пакова  начело на  Регионалното ръководство на образованието  в Пловдив.

Към събитието се причислява и Община Пловдив в лицето на г-н Тодор Чонов – зам.кмет на Община Пловдив, които бяха уредници и съидейници и в първото публично показване на кино лентата в Пловдив. Част от  #КаузаЖИВОТ  са Българска асоциация на потърпевши при произшествия и Българо-Испанска Търговска Камара/Bulgarian-Spanish Chamber of Commerce.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР